Det grunnleggende du trenger å vite om varicer og åreknuter

varicer

Mange medisinske begreper benyttes om hverandre, og varicer er helt enkelt det samme som åreknuter. Det betyr også at du kan finne noen som omtaler denne tilstanden som varicer, og noen som benytter begrepet åreknuter – men det er altså snakk om det samme.


Husk å alltid kontakte legen din hvis du lurer på noe i forbindelse med egen helse. Åreknuter er som regel ufarlige, men kan i noen tilfeller i ytterste konsekvens resultere i for eksempel blodpropp.

Åreknuter forårsakes av veneklaffer som lekker
Kroppen har mange fantastiske funksjoner, og det er mange enkeltdeler som spiller sammen for å legge til rette for et optimalt blodomløp. Når blodet ferdes tilbake til hjertet i de såkalte venene, må det for eksempel bevege seg oppover i beina – en del a blodet helt fra tåspissen og tilbake til hjertet. På denne veien er det en rekke klaffer i venene, som helt enkelt hindrer blodet fra å bevege seg nedover igjen.

Når disse klaffene svekkes over tid, det kan skyldes arv, overvekt og flere andre faktorer, vil syrefattig blod kunne lekke nedover i venene. Dette blodet vil da kunne skape de karakteristiske blåe åreknutene over tid.

Åreknuter er svært vanlig, og kan i mange tilfeller behandles
Det er omtrent 30 % av befolkningen som rammes av åreknuter i større eller mindre grad. For noen vil det kun være et kosmetisk problem, men for andre vil det være svært sjenerende og gi redusert livskvalitet. Husk også på at åreknuter henger sammen med andre helserisikoer som overvekt eller lite fysisk aktivitet.

Det er ofte mulig å behandle eller lindre konsekvensene av åreknuter. Fastlegen vil kunne gi råd om hvilke alternativer som finnes, og hva som er riktig fremgangsmåte for deg. Livsstilsendringer kan i noen tilfeller være nok, men det finnes også kirurgiske behandlinger som kan være på sin plass i noen tilfeller.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.