Demonstrerer for nye kreftmedisiner

stortinget
stortinget
Stor kreftdemonstrasjon foran Stortinget.

Det er ventet høy deltakelse når et samlet kreft-Norge demonstrer i Oslos gater og foran Stortinget mot den urimelige lange tiden det tar å få godkjent nye, gode og livreddende kreftmedisiner i Norge.


Kreftbehandlingene det somles med er allerede godkjent for bruk i Norge. De er derfor allerede tatt i bruk ved private sykehus i Norge, hvor de med penger og kunnskap om behandlingene, kan få de nye og banebrytende behandlingene. Men det store flertall av alvorlig syke kreftpasienter tilhører det offentlige helsevesen, og der er ikke de samme gode medikamentene tatt i bruk.

Mandag 28. august samles Kreftforeningen, Blodkreftforeningen, Brystkreftforeningen, Føflekk-kreftforeningen, Munn- og halskreftforeningen, Gynkreftforeningen, Hjernesvulstforeningen, CarciNor NET-Kreft, Lymfekreftforeningen, Prostatakreftforeningen, og Lungekreftforeningen i demonstrasjonen.

Flere kreftleger har bekreftet, at pasienter dør ved offentlige sykehus i Norge, mens de venter på at nye, gode kreftmedisiner skal tas i bruk også ved sykehus rundt om i landet, hvor våre dyktige kreftleger står klar til å hjelpe.

– Det er fortvilende og hjerteskjærende for alvorlig syke kreftpasienter og deres nærmeste å vite, at behandlingen de så desperat trenger finnes i Norge, men de får den ikke grunnet politisk sommel, sier Jan Tore Sørensen som er en av de som står bak demonstrasjonen.

Før medikamenter godkjennes for bruk i EU/EØS, må de gjennom en grundig prosess i EU. Flertallet av kreftmedikamentene som vurderes av EU, er allerede vurdert, godkjent og i bruk USA, og dermed allerede godkjent også av amerikanske helsemyndigheter (FDA).


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.