Covid-19: Trygt tilbake til samfunnet med hjemmetest

Forskningsparken

Vitas er en anerkjent analyselab i Forskningsparken. Med 26 års erfaring i analyse og med utstrakt internasjonal forsknings- og utviklingsaktivitet har de jobbet på høygir siden mars med støtte fra skattefunnprogrammet til Norges forskningsråd.


Nå presenterer Vitas en løsning som vil kunne bidra til å åpne opp samfunnet igjen på en sikrere måte. De bruker sin egenutviklede DBS (Dried blood spot) blodprøveteknologi til å teste antistoffer for Covid-19.

I det siste har det pågått et hurtigarbeidende verifiseringsarbeid for å sjekke det nye verktøyet. 
– Resultatene så langt viser at testen har nær 100 prosent sensitivitet og spesifisitet, sier Thomas E. Gundersen, CEO i Vitas. 

Skiller seg fra andre tester på et spesielt punkt

– Mens andre tester krever at du møter fysisk opp hos en lege eller et senter for å ta en venøs blodprøve, kan du ta denne testen hjemme, sier Thomas. Det er snakk om to dråper blod på en papirlapp. Instruks og nødvendig utstyr følger med kitet. Du kan bestille kitet på nett, ta prøven hjemme i løpet av noen minutter, og returnerer i posten. Alt uten å bevege deg lenger enn til postkassen, legger han til. Etter ca. 10 dager logger du deg på og sjekker resultatet på en webportal. Hele prosedyren er anonymisert og i henhold til GDPR. Les mer om teknologien på Vitas’ webside.

Cecilie Stenvik er frisk av korona etter flere ukers sykdom. Hun var en av dem som kom hjem med smitten fra skiferie i Alpene. – Jeg har i perioder vært ganske syk og er veldig glad for å være tilbake i vanlig aktivitet nå, sier Cecilie. For meg var det ingen tvil, da jeg ble spurt om å være testperson så jeg selvfølgelig ja. Både for å hjelpe Vitas med å utvikle dette testverktøy, og også fordi jeg vil vite mer om antistoffene i mitt blod, sier hun.

– For oss har det vært viktig å få blodprøver fra personer som Cecilie og andre som har fått påvist Covid-19 med PCR teknologi tidligere. Dette er bekreftede positive prøver og inngår i valideringen av metoden vi utvikler. På denne måten verifiserer vi om testen vår fungerer som den skal, sier Thomas. Testingen har pågått over en periode og gitt gode resultater. Nå ønsker vi å kjøre gjennom 1000 hjemmetester som ledd i det videre faglige arbeidet. Deretter kan vi raskt teste tusenvis av mennesker om de har antistoff for Covid-19 i blodet ved å sende dem et DBS innsamlingssett og returnere prøven til oss for analyse i vårt laboratorium i Forskningsparken. Resultatet kan man selv hente ut på nettet. 

-Hittil har vi hatt 100 % treff på testresultatene. 

Trygt tilbake til samfunnet
Dersom du har antistoffer mot Covid-19 er du trolig helt eller delvis beskyttet mot ny sykdom. Dette har samme effekt som en vaksine. Disse personene bør være blant de første som returnerer tilbake i samfunnet, for eksempel på jobb, sier Thomas.

Personen kan fortsatt bli smittet av Covid-19, men all erfaring fra tidligere virusinfeksjoner tilsier at de får lettere symptomer eller ikke utvikler symptomer i det hele tatt. Medisinsk ansvarlig i Vitas, dr. Christian A. Drevon bekrefter dette. 

Gundersen og Drevon er to av mange som er bekymret for de økonomiske skadevirkningene som følger av nedstegningen av Norge, og som håper at vi snart er tilbake i et tilnærmet normalt samfunnsliv. 

Forskningsparken er pilot
– Vi er glade for å kunne tilby testen til de 300 selskapene her i Forskningsparken, sier servicesjef Toril Røssaak. Her har ca. 3000 personer sin faste arbeidsplass, og vi har fulgt nøye med på smitteutviklingen.

– Her stengte vi spisestedene 12. mars, noen timer før myndighetene sendte ut sine stengevedtak. Vi har fulgt tett med på smitteutviklingen i parken og har kun hatt fire bekreftede tilfeller av Covid-19, men til sammen nesten 40 som har vært syke med koronalignende symptomer. Vi har fokusert på informasjon, satt inn en rekke tiltak i bygget og oppfordret til hjemmekontor, og folk har virkelig tatt dette på alvor, sier Toril. 

– Nå har vi et samarbeid med Vitas om testene. Dette er ikke første gangen at vi slipper til startups og vekstbedrifter. Vi vet hvor viktig det er å være den første kunden, og har samarbeid med startups innen energisparing i bygg, elbil-leie, grønn bildeling, gamingsykler, pantesystemer og elbillading. Vårt inntrykk er at kundene setter pris på å være «prøvekaniner» for nye tjenester, smiler hun. 

«Fit to fly»?
– Om du har antistoffer mot Covid-19 og ingen symptomer kan du bevege deg tryggere rundt uten å være redd for å bli alvorlig syk, sier Thomas. Man kan fortsatt få sykdommen igjen, men med mildere symptomer, og dersom du har symptomer og for eksempel hoster, kan du smitte andre. Derfor gjelder alltid myndighetenes regler, hold avstand, vask hendene og hold deg hjemme om du er syk. 

Thomas tror at testen kan bli nyttig for mange og ser for seg at begreper som «Fit to work», «Fit to fly», «Fit to travel», «Fit to play football» vil kunne bli aktuelle.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.