Covid-19 digitaliserer begravelsesbransjen

adstate

– Dette er en fremgang vi nesten skulle ønske vi var foruten, sier Simon Hansen Elvestad, gründer i Adstate AS.


Selskapet i Sandefjord leverer digitale løsninger til alle begravelsesbyråer i Norge og løsningene er også i bruk hos 40% av de svenske byråene, samt noen byråer i Danmark, Nederland og England.

Før regjeringen iverksatte sine tiltak i forbindelse med koronaviruset, snudde medarbeiderne i Adstate seg rundt og utviklet løsninger for streaming av begravelses seremonier.

– Vi forsto raskt hvor vanskelig det vil være for pårørende som ikke får ta farvel med sine nærmeste på grunn av karantene, reiseforbud, redsel for å bli smittet eller rett og slett fordi at myndighetene har lagt forbud mot å samles i begravelses seremonier, sier Simon Hansen Elvestad.

– Vi har sett hvilken nytte våre minnesider har gjort for pårørende, enten den avdøde er «kong Salomon og Jørgen Hattemaker». Minnesidene til Ari Behn, og Jahn Teigen fikk stor oppmerksomhet, men vi ser også at «bestemor Anna» og ikke minst minnesider til unge personer er til stor nytte for venner og familie. Mange ønsker å vise omsorg, men mange pårørende kjenner også varmen fra alle de som tenner et lys, skriver en kondolanse, kjøper en blomst eller donerer en minnegave på den avdødes minneside.

– At vi nå kan bruke disse minnesidene også for å følge begravelsen på nettet føles vanvittig bra. Jeg tror ikke alle forstår hvor vondt det er for mange å ikke kunne ta farvel med mor, far, søster, bror eller en venn som du har kjent hele livet.

– Vi begynner å forstå hvilken nytte dette har for familier over hele verden. I januar og februar ble minnesider fra Adstate besøkt av 4 millioner mennesker fra 165 land, avslutter Simon Hansen Elvestad i Adstate.

Allerede mandag for en uke siden, kun noen timer etter at løsningen ble klar sendtes den første begravelsen fra seremonilokalene til Svanholm Begravelsesbyrå i Trondheim, og de siste ukene er det streamet begravelser fra hele landet.

Løsningen ble også nevnt i Tysklands største TV kanal når ett av Europas største begravelsesbyråer, svenske Fonus startet med streaming fra Adstate.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.