Cannabis – skadelig eller bra?

cannabis
cannabis
Hva er effektene av cannabis?

Debatten om cannabisplanten er interessant, den er interessant fordi det er så mange ulike synspunkter og det er mange mer eller mindre begrunnede konklusjoner på spørsmålet om planten er skadelig eller bra for deg.


Det er først og fremst viktig å påpeke at man snakker om en plante. Å forby en plante på prinsipielt grunnlag virker ekstremt, men kan forsvares om man tror på de mest overdrevne skrekkscenarioene for skadelige effekter. Men ettersom tiden har gått fra tiden man innførte restriksjoner på planten har man fått mye mer tilgjengelig forskning. Og forskningen har til manges overraskelse avslørt at planten har en rekke medisinske effekter.

Men det er ikke bare positive effekter. Mange blander marihuana med vanlig tobakk, og da kommer skadene fra dette i tillegg. Dette vil først og fremst gjelde lungene og hjerte-/karsystemet. Cannabis har også en sterk virkning på hjernen da det er et sentralnervestimulerende middel. Dette kan ha negative effekter på din psyke og personlighet. Både hasj og marihuana har blitt sterkere de siste årene, og det gjør at flere brukere kan oppleve psykiske problemer som angst ved høyt forbruk.

På den andre siden er det heller ikke bare negative effekter. For det første trenger man ikke røyke cannabis, man kan kjøpe cannabis tabletter og lignende på apotek og lisensierte utsalg flere steder i verden. Dermed unngår man hele problematikken med skadelige effekter på lungene. Videre brukes cannabis faktisk som medisin. Cannabis brukes bl.a. for MS, grønn stær, hodepine, smerter og så videre.

Så cannabis er både skadelig og bra for deg, på samme måte som vin.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.