Bok om psyke populær

Krishnamurti
Krishnamurti
Jiddu Krishnamurti. Foto: Flux Forlag.

Boknyheten Frihet fra det kjente utgis nå på nytt. Dette er en klassiker fra den kjente forfatteren Jiddy Krishnamurti som Dalai Lama har omtalt som tidsepokens viktigste tenkere.


Frihet fra det kjente ble først utgitt i 1969, lenge før mindfulness ble populært i Vesten. Her finner du røttene til denne trenden. Samtidig gir Krishnamurti en annen innfallsvinkel, som lar oss forstå menneskesinnet på et dypere plan. Språket hans er enkelt og fritt for ordsminke.

Den indiske filosofen Krishnamurti oppfordret til selvstendig utforskning av sinnet. Han så behov for en revolusjon i menneskers psyke. Den kunne ikke forårsakes av en utenforstående autoritet, mente han. En viss oppskrift tilbød han likevel, og den blir du kjent med i denne boken.

Den grunnleggende årsaken til forvirring er at vi søker etter en virkelighet noen andre har lovet oss, skriver han Tanken er en reaksjon på minner, erfaring og kunnskap. Du kan ikke tenke over glede. Glede er noe umiddelbart. Ved å tenke på den, forvandler du den til nytelse. Det er menneskers kamp for å gjenta og fortsette nytelsen som fører til smerte, mente Krishnamurti.

Isteden må vi være oppmerksomme her og nå. Selve oppmerksomheten du vier til et problem er den energien som løser problemet.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.