Blindeforbundet: – Vern om sebrastripene!

blindeforbundet

Den 15. oktober ble «Den hvite stokkens dag» merkert over hele verden. I Norge brukte Blindeforbundet dagen til å få oppmerksomhet rundt en viktig utfordring, nemlig krysningspunkter på veier uten sebrastriper.


Det er nemlig en stor utfordring at det legges opp til å krysse veien med såkalte krysningspunkter uten at det males opp sebrastriper. For svaksynte er sebrastripene viktig informasjon for å finne et sted å krysse veien trygt, og førerhunder er lært opp til å finne sebrastriper når veien skal krysses.

Ved sebrastriper har også bilføreren krav på seg til å ta hensyn til de som skal over veien og stoppe for dem, mens ved krysningspunkter uten sebrastriper er det ikke krav om å senke farten selv om det står folk som skal krysse veien.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger på at det er utrygt å krysse veier der det ikke er sebrastriper. Vår sterke oppfordring er derfor at det males sebrastriper alle steder hvor det skal være et krysningspunkt. Dette vil øke sikkerheten for fotgjengere og gjøre det langt enklere for fotgjengere å komme over veien og vite hvor de skal krysse veien, forklarer Sverre Fuglerud, seksjonsleder for samfunnskontakt i Norges Blindeforbund.

Blindeforbundet sitt inntrykk er at det i senere tid har kommet mange krysningspunkter uten sebrastriper.

 – Med mange stillegående biler er dette viktigere enn noen gang, sier Fuglerud som selv er sterkt svaksynt og bruker av hvit stokk.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.