Beskytt deg riktig mot helseskadelig skismøring

skydda

Uten det riktige verneutstyret puster man inn giftstoffer fra damp og støv under behandling av ski. Dette kan gi alvorlige helseproblemer.


– Fluroprodukter er spesielt skummelt. Men vær veldig obs på all oppvarming av gliderprodukter og festesmørning. Du MÅ tenke beskyttelse ved oppvarming! sier Vegard Aune, HMS-ekspert i Skydda Norge.

Med dokumentarserien “Glidens pris” har Dagbladet den siste tiden satt fokus på alvoret med skismøring som inneholder fluor og hvilke farlige helsekonsekvenser dette kan ha. Her kan man blant annet lese historien om skimamma Toril Stokkebø som ble alvorlig kreftsyk over natta.

Den 49 år gamle trebarnsmoren tilbragte utallige timer i smørebua og legene som behandlet «langrennsmammaen», er åpne for at giftig fluor i skismøringen kan ha vært årsak eller ha bidratt til den dødelige sykdommen.

Kreftfremkallende
Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) publiserte i 2009 en rapport som konkluderte med at fluorforbindelser hoper seg opp i kroppen.

Den gang var forskerne usikre på de helsemessige langtidsvirkningene, men i dag er det medisinske miljøet sikre på at dette kan forårsake kreft i nyrene, lungene og skjelettet.

– Det som man også ofte glemmer, er svevestøvet som oppstår når man børster skiene. Her virvles og varmes gliderproduktene opp på nytt, og støvet er så ekstremt fint, tilnærmet usynlig. Støvet blir hengende i luften lenge og pustes inn lenge etter at man er ferdig med selve skiene. Dette er faktisk så alvorlig at hvis løpere selv gjør denne jobben kvelden før – eller samme dag – som et renn, kan det føre til at man får problemer med å yte maksimalt, forklarer han.

Sjokkerende undersøkelse
Tidligere i år skrev Skydda om “Svevestøv-sjokk på Norgescup” hvor undersøkelser avslørte at konsentrasjon av svevestøv i smøreteltet var fem ganger høyere enn «svært helsefarlig»-nivå. Sammen med ventilasjonsfirmaet Camfil ble det utført kontinuerlige målinger av luftkvaliteten i det offisielle smøreteltet gjennom flere døgn på et norgescuprenn for juniorer i februar i år. Resultatet var oppsiktsvekkende.

– Folkehelseinstituttet opererer med en anbefalt grense på 15 mikrogram svevestøv per kubikkmeter luft. Alt over dette kan medføre helseproblemer. Skalaen har flere trinn, men går du over maksgrensen på 75 mikrogram, er det svært helsefarlig å puste. I smøreteltet på cupen var det perioder der nivået lå på godt over 500 mikrogram og gjennomsnittet var flere ganger høyere enn det som er direkte helsefarlig, forteller Aune.

I tillegg til at teltet fungerte som smørebod, så ble det også brukt som garderobe og oppholdsrom. Klær, mat og bager ble oppbevart ved siden av smørbukker og arbeidsstasjoner.

– Dette dreier seg naturligvis ikke om idioti og vond vilje, men derimot om manglende kunnskap. Svevestøvet legger seg i klær, mat og bager, og er like helsefarlig der. For å si det enkelt: hvis en løper var så heldig å ikke puste inn svevestøv direkte, fikk vedkommende det garantert i seg gjennom mat eller når en av skijakkene skulle tas på utenfor teltet, sier Skydda-sjefen.

Jeg tror de fleste er klar over problematikken i dag, samtidig er det altfor ofte at man kommer over folk som «skal bare», og enkelte mener at «dette har jeg gjort i så mange år at det går bra…..». Resultatet her kan bli at om 10-15-20 år så er det en god gjeng skismørere som kanskje sliter med senskader som er direkte relatert til fluor og svevestøv, legger han til.

Slik beskytter du deg
Det er grunn til å tro at mange som smører ski i kjellere, garasjer og boder utsetter seg for den samme, farlige luftforurensing som ble funnet i smøreteltet.

– For enkeltpersoner vil den umiddelbart letteste løsningen være å ta i bruk åndedrettsvern tilpasset industribruk. Vi anbefaler også sterkt å ta i bruk smørejern og rotobørster med avsug, tipser Aune.

Sjefen i HMS-bedriften Skydda Norge kan tipse om en halvmaske (startkit) SR100 Premium plus pakke – alternativt en SR500/570 vifteenhet for de som smører ski hver uke i tiden fremover.

Torsdag 21. november holder Skydda Norge et HMS seminar i regi av Norges Skiforbund og Swix i Beitohallen (åpningen av skisesongen på Beitostølen).


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.