Barnematprodukter du bør styre unna til hverdags

opplysningskontoret for frukt og grønt

– De fleste av oss er opptatt av at maten vi gir barna våre er næringsrik og god. Foreldre får til stadighet høre om produkter som er bra for pinsettgrepet og som skal være superenkel å ha med seg på farten. Men er disse produktene egentlig så bra? 


Iselin Bogstrand Sagen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt har tatt en nærmere titt på et utvalg barnematprodukter med frukt og grønnsaker. 

Næringsrik mat for små kropper
– Smart påfyll er viktig både for store og små, men spesielt viktig er det for barna våre. Barn skal vokse og utvikle seg, samtidig som de spiser mindre mengde mat enn en voksen. Derfor bør maten som barnet får servert være næringsrik, variert og god.

Sagen påpeker at det er selvsagt er rom for ekstra kos iblant, men for å ikke ta plassen til annen næringsrik mat bør godteri og annen usunn mat være forbeholdt lørdagsgodt.

– For de aller minste er det ikke nødvendig med ekstra søtsaker eller snacks, de har ikke et ønske om noe «ekstra» enda.

Lett å bli lurt
Sagen skjønner godt at foreldre blir forvirret.

– Det er en hel jungel av produkter til barn der ute. Når man kjøper produkter til barnet som inneholder frukt og grønnsaker regner man med at dette er et godt valg. All frukt og grønt i sin naturlige form er tross alt et veldig godt valg for friske mennesker.

– Noen produkter hører til helgekosen hos litt større barn, og bør ikke tas med i kostholdet til barn under ett år, mener Sagen.

– Karbohydrater og kalorier er langt fra «farlig», det er noe kroppen må ha, og med et variert og sunt kosthold er ikke dette noe man trenger å fokusere på når man har et barn som følger sin vekstkurve. Men veldig kaloririke produkter hører til helgekosen, og ikke som hverdagsmat, påpeker Sagen.

– Fullamming (eller morsmelkerstatning) anbefales til barnet er 6 måneder. Så lenge babyen vokser og trives er det ingen grunn til å gi annen mat og drikke. Når barnet har fylt 6 måneder trenger det fast føde i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning. Det er ingen bestemt regel for hva barnet bør begynne med, men i starten bør maten være finmost og nesten flytende. Moser med frukt, bær og grønnsaker, og grøt er fint å starte med. Etter hvert som barnet blir større venner det seg til moser med mer biter, og deretter foretrekker de ofte grønnsakene hver for seg. Det er en god vane å ha oppskåret frukt tilgjengelig for å dempe småsulten. En smoothie til kvelds er også både godt og nyttig for kroppen for både store og små, sier Sagen.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.