«Barnas blomst» gir barna et friminutt fra koronakrisen

Norske Kvinners Sanitetsforening

Maiblomsten, barnas blomst, er ikke bare et sikkert vårtegn, den er også symbolet på medmenneskelighet. Det har den vært siden 1909.


– Når bursdagen du gledet deg til å gå i er avlyst, eller din egen ikke ble noe av på grunn av koronaviruset, så vet vi at en gave på dørmatten kan gjøre hverdagen litt bedre.

Det sier generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening. Over hele landet har foreninger allerede sørget for at barn i nærmiljøet har fått noe annet å tenke på, enn at skolen er stengt eller delvis stengt, at de savner å leke med bestevennene sine og at bursdager er avlyst.

– Det er alltid barna som er de mest sårbare når vi rammes av unntakstilstander. I tillegg har mange en utfordrende hjemmesituasjon. Årets Maiblomst går til å gi barn en oppmuntring i hverdagen, fremholder hun.

På sykehus
– Ikke alle barn bor hjemme, noen er også innlagt på sykehus eller andre institusjoner. Dette er barn som trenger en ekstra oppmerksomhet, i form av en overraskelsesgave eller pakke som inneholder ting de kan gjøre, sier Herlofson.

Skoler og barnehager går sakte, men sikkert, mot en normal skolehverdag igjen. Det er likevel mange barn som av flere årsaker ikke får deltatt i leken eller det som er barnas faste hverdag Det er sårbare barn og unge som har lidd den største belastningen under koronarestriksjoner, de må bli sett og fulgt godt opp nå som samfunnet gradvis åpnes igjen. Krisen har rammet de som har det vanskelig fra før.

Sanitetskvinnene jobber aktivt for at barn og unge skal få omsorg og gode opplevelser, også i en tid som er preget av restriksjoner på grunn av smittefare. Hittil har Sanitetskvinnene delt ut opplevelses- og aktivitetspakker til barn og unge ved krisesentre, asylmottak og ved barneavdelinger på sykehus. Barn som er hjemme fra skole og barnehage har fått gaver levert på døra. Denne gleden og oppmerksomheten er blitt gjort mulig, mye på grunn av inntekten som Maiblomsten genererer hvert år.

Blomstrer nå!
– Forskjellen i år er at salget skjer hovedsakelig digitalt på linje med helsemyndighetenes råd. Inntekten går til det samme som den tradisjonelle maiblomsten – å lage en bedre hverdag for barn og unge som trenger det, og spesielt de som nå er ekstra sårbare, sier Herlofson.

Mange lokale sanitetsforeninger rundt i landet selger fortsatt «ekte» maiblomster ved å levere på døra, sende i posten, eller at de samarbeider med lokale bedrifter slik at flest mulig får tak i dette vårtegnet vi er blitt så glad i. Støtt en god sak – kjøp maiblomsten. Enten det er en du kan henge på bilen din, eller ved en donasjon for å bidra til at flest mulig barn får en god barndom.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.