Apoteksalget skutt i været som følge av koronavirus

helse

Etter at regjeringens krisetiltak ble presentert i går, skjøt apoteksalget i været. Salget av reseptvarer hos Norges største nettapotek, Farmasiet, syvdoblet seg på kort tid. Likevel er det ingen grunn til å hamstre.


Samme dag som regjeringen la frem krisetiltak for befolkningen for å begrense smitte av koronaviruset, var det mange som brukte anledningen til å handle inn litt ekstra for en uviss tid i vente. Det er ikke bare dagligvarehandelen som merker enorm pågang, også i apotekbransjen er det ekstrem etterspørsel.

– Vi har aldri har opplevd lignende. Både under gårdagens pressekonferanse og i timene etter kom det inn tusenvis av ordre, sier daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth.

Sett oppimot samme tid i fjor har salgsvolumet økt med 700 prosent, og i går ble et foreløpig klimaks.

– Det selges mer av alle typer medisiner. Bare i går var det en nidobling i salget av reseptbelagte legemidler, mens Vitaminbjørner 16-doblet seg, Ibux 25-doblet seg, Paracet 29-doblet seg, og Otrivin 56-doblet seg, forteller Furuseth, og legger til:

– Jeg vil ikke kalle det hamstring på samme måte som vi så i dagligvarehandelen i går. Mange som har resept ønsker rett og slett å ta den ut, samtidig som at det naturligvis er ekstremt høy pågang for produkter uten resept.

Den ekstreme etterspørselen gjør at Farmasiet har måtte iverksette flere hastetiltak. Antallet farmasøyter dobles i dag og i tiden fremover for å håndtere reseptkontroll, i tillegg utvides lageret til nettapoteket, som de deler med blant annet Komplett og Blush. Furuseth mener de har god kontroll.

– Vi har kontroll på situasjonen og er rustet for å håndtere vedvarende høy etterspørsel over tid. I dag har vi kapasitet til å behandle 10 prosent av det norske apotekmarkedet. Skulle behovet øke, har vi løsninger for det også, sier Farmasiet-sjefen.

Med tiltakene som nå blir satt i gang understreker han at det ikke er noen grunn til å hamstre apotekvarer.

– Det er ingen grunn til å hamstre. Vi får løpende påfyll av de fleste legemidler både i dag og gjennom helgen. Det er naturlig at man kan vente seg noe lenger behandlingstid på reseptvarer på kort sikt da det må gjennomføres reseptkontroll, men vi gjør vårt aller beste for å sende ut alle ordrer samme dag som de kommer inn, forteller Furuseth, som også legger til at det blir mange som må jobbe overtid hos Farmasiet denne helgen.

De nye krisetiltakene fra regjeringen, og den generelle frykten for koronaviruset som gjør at folk aller helst holder seg hjemme, gjør at nettapotekene bør planlegge for en travel tid. Farmasiet-sjefen tror ikke pågangen vil avta med det første.

– Slik situasjonen er nå, er dette en utvikling vår bransje må forberede seg på at vil vare en stund. Den generelle frykten for spredning gjør at flere og flere velger å bestille legemidler på nett fremfor i fysisk apotek. Mange som regelmessig reiser til apoteket er jo allerede syke eller har dårlig immunforsvar, og velger derfor å heller handle fra sofaen. I tillegg er det nok også friske folk som handler på nett for å være føre var, avslutter Furuseth.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.