Annenhver nordmann forventer å bli solbrent i sommer

hudpleie

I en landsdekkende undersøkelse kommer det frem at over halvparten av befolkningen forventer å bli solbrente i sommer. Samtidig mener én av fire at det er flaut å være bleik. – Ekstremt viktig å huske solbeskyttelse i sommervarmen, også i Norge, sier fagsjef i Norges største nettapotek.


Undersøkelsen som er gjennomført av YouGov på vegne av nettapoteket Farmasiet avdekker at det er de yngste som forventer å bli solbrent oftest. Mens flere eldre (de over 60) mener at huden deres tåler solen.

Fag- og kvalitetssjef i Norges største nettapotek, Lisa Grinaker, kommer med en påminnelse til de mange i befolkningen som allerede har, eller forventer å bli solbrent i sommer.

– Huden glemmer ikke tidligere solskader. Intens soling og solforbrenninger kan føre til hudkreft senere i livet. I tillegg kan det føre til tidlig aldring av huden, og dermed rynker og pigmentflekker, sier Grinaker.

Hun kommer også med en advarsel til eldre som lar vær å smøre seg fordi de mener huden deres tåler det:

– UVB-stråler gjør det ytterste hudlaget tykkere, og kan gi en viss beskyttelse. Eldre som har vært mye i solen kan derfor oppleve at de tåler solen bedre enn i sine yngre år, men det stemmer ikke helt. Selv om man har en viss beskyttelse mot solbrenthet, kan huden likevel få alvorlige skader om man ikke bruker solkrem, sier hun.

Det kommer også frem fra studien at 1 av 4 nordmenn synes det er flaut å være bleik. Tallene er kanskje ikke overraskende høyere for de yngre enn de eldre. Så mye som hver tredje person mellom 18 og 29 mener det er flaut å være bleik. Dette bekymrer Grinaker.

– Når så mange unge opplever at de må sole seg fordi det er flaut å være bleik, er det veldig uheldig at nesten like mange i samme aldersgruppe forventer å bli solbrent tre eller flere ganger i sommer, sier hun.

Ifølge kreftregisteret er Norge i verdenstoppen i forekomsten av føflekkreft. Sett i sammenheng med denne undersøkelsen tyder det på at nordmenn flest, ikke bare unge, må bli flinkere til å smøre seg. Lisa Grinaker påpeker at selv om det tar lengre tid å bli brun når man bruker solkrem, så får man samtidig en mer varig og jevn brunfarge.

– Misforstå meg rett, vi bør absolutt nyte solen når den først titter frem. Spesielt her i Norge hvor vi har lange periode med mørketid, kulde, snø og regn. Det er imidlertid viktig å bruke rikelig med solkrem og begrense tiden man oppholder seg i solen når den er på det sterkeste midt på dagen, sier Grinaker.

På tross av at halvparten av befolkningen forventer å bli solbrent gjennom sommeren svarer bare 4 av 10 at de smører seg inn med fuktighetskrem eller aftersun etter å ha vært ute i solen. Det er kvinner og eldre som peker seg ut som best på dette, men tendensen viser at de som ikke bruker solkrem heller ikke er flinke til å bruke fuktighetskrem eller aftersun.

– Solen tørker ut huden og det er derfor viktig å tilføre ekstra fuktighet når man har vært i solen. Man kan også unngå å bruke uttørkende dusjsåper, og heller velge milde dusjoljer. Bruker man en aftersun til å smøre seg med vil den i tillegg kunne roe og lindre varm og rød hud, avslutter Grinaker.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.