Amerikansk kutt i WHO-støtte kan få store konsekvenser

donald trump

Donald Trump har varslet stans i den amerikanske finansieringen av Verdens helseorganisasjon (WHO) fordi han mener organisasjonen ikke har håndtert utbruddet av korona på en god måte. USA bidrar totalt med rundt 15 prosent av WHOs budsjett.


FN har bedt om to milliarder dollar til bekjempelse av korona, men har så langt bare fått løfter om en femtedel av beløpet. Nå appellerer ledere i flere FN-organisasjoner til økt støtte til koronabekjempelse.

Av disse pengene skal 350 millioner dollar øremerkes til å få fram utstyr og helsepersonell til områder som har blitt avstengt eller hvor bevegelsen har blitt begrenset på grunn av koronapandemien.

FNs nødhjelpskoordinator Mark Lowcock beskriver spesielt situasjonen i Jemen som vanskelig. «Hvis vi ikke kan fortsette å få inn og ut forsyninger, kommer det til å bli en enorm tragedie,» sier han til avisen The Guardian. Den sentralafrikanske republikk, DR Kongo og Sør-Sudan er andre spesielt sårbare land. Lowlock understreker at viruset kan spre seg igjen fra fattige land og komme tilbake til områder hvor spredningen er under kontroll.

«Ingen kommer til å være trygge før alle er trygge,» sier han.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.