Alkohol bra for hjernen

hjerne alkohol
hjerne alkohol
Moderat drikking bra for hjernen.

Ja, du leste riktig. Resultatet av en nesten 30 års undersøkelse utført av University of California San Diego School of Medicine viser at moderat inntak av alkohol beskytter hjernen når man blir eldre.


Undersøkelsen viste at menn og kvinner som beskriver seg selv som moderate drikkere hadde dobbelt så god kognitiv helse (hjernefunksjoner, hukommelse, demens etc.) enn de som ikke drakk alkohol. Overdrevet drikking er selvsagt skadelig, men da blir spørsmålet hva som defineres som moderat alkoholkonsum?

Ifølge National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) defineres moderat drikking av alkohol som to alkohol enheter for om du er under 65 og en alkohol enhet per dag om du er 65 år eller over. Tre alkohol enheter defineres som tung drikking mens fire eller flere enheter per dag klassifiseres som overdrevet drikking.

Men hva er en alkohol enhet?
Ifølge denne undersøkelsens måleenheter defineres en alkohol enhet som:

  • 1 halvliter øl
  • 1 glass vin
  • 1 glass whisky (3/4 fullt glass)
  • 1 shot med sprit

Merk at oversikten over er en enten eller oversikt med alkohol enheter, man kan selvsagt ikke drikke alle disse måleenhet alternativene samtidig.

Gjelder dette også i Norge?
Helsemyndighetene og forskingsintitusjonene i Norge har kanskje andre forskningsresultat og andre standarder for måleenheter på hva en alkohol enhet er for noe, men med dette forskningsresultatet har man i det minste en pekepinn på hva som kan være bra for hjernen og hva som er skadelig for helsen.

Merk at den langsiktige effekten av alkohol varierer fra mulige fordeler for helsen ved lave nivåer av alkoholforbruk til alvorlige skadevirkninger ved kronisk alkoholmisbruk. Høye nivåer av alkoholforbruk er forbundet med økt risiko for hjerte-og karsykdommer, mageproblemer, betennelse i bukspyttkjertelen, leversykdom og kreft.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.