Aksjon Beltehelt i gang for å få flere til å feste setebeltet

ruter

53 prosent av skoleelevene brukte setebelte i skolebussene etter fjorårets belteheltaksjon. Dette er alt for få, og i uke 39 pågår Aksjon Beltehelt. Hensikten er å få enda flere til å bruke setebelte på skolebussen.


Aksjon Beltehelt pågår i uke 39. Fra mandag 24. til fredag 28. september skal Ruters beltehelter møte elever ved 20 barneskoler i Akershus. 17 av disse skolene er på Romerike. Startskuddet for aksjonen var på Mogreina barneskole i Ullensaker kommune.To beltehelter tok imot elevene som ankom med skolebuss om morgenen. De fikk en tydelig oppfordring om å bli beltehelter som bruker setebelte på skolebussen.

Fjorårets måling før aksjon Beltehelt ble gjennomført, viste at 30 prosent av eleven om bord på 44 skolebusser brukte setebelte. Etter aksjonen var det 53 prosent av elevene som brukte setebelte.

Klar økning i setebeltebruk i 2017
– Trafikksikkerhet er viktig for oss i Akershus fylkeskommune. Det er et enkelt og effektivt sikkerhetstiltak å bruke setebelte. Fjorårets aksjon bidro til en tydelig økning i antall elever som brukte setebelte om bord i skolebussene, og det er bra. Samtidig håper vi mange flere elever husker å feste beltet, sier leder av Fylkets Trafikksikkerhetsutvalg Ketil Nordengen.

Som ansvarlig for skoleskyss av elever i grunnskolen og videregående skole i Akershus, har Akershus fylkeskommune gitt økonomisk støtte til belteheltaksjonen, for andre året på rad. Totalt er det 20.000 elever i Akershus som har rett til gratis skoleskyss. Nærmere 12.000 av disse elevene er bosatt på Romerike, og 5400 av dem er elever i grunnskolen.

Setebelte kan redde liv
– Økningen i bruk av setebelte om bord på skolebussene viser at påminnelser, kontroller og gode forbilder fungerer. Samtidig tar det tid å endre vaner. 53 prosent som bruker setebeltet er alt for lavt. Vi trenger unge beltehelter på laget for å flere til å feste setebeltet når de reiser med buss til og fra skolen, sier kommunikasjonssjef i Ruter Gro Janborg

Med en tydelig oppfordring fra Ruters beltehelter, vil årets måling på 50 busser før og etter belteheltaksjonen, gi svar på om flere elever bruker setebeltene som er montert i alle skolebusser.

– Selv om bussulykker heldigvis forekommer sjelden, så vet vi at bruk av setebelte kan redde liv, dersom en ulykke skulle inntreffe. Ruter er opptatt av at elevene skal reise trygt med skolebussen, og med aksjon Beltehelt er fokuset rettet mot de yngste elevene, sier Janborg.

Belteheltene besøker 20 barneskoler i uke 39I uke 39 får 20 barneskoler besøk av belteheltene, 17 av de utvalgte skolene er på Romerike. I tillegg vil to skoler i Follo og Skui skole i Bærum, få belteheltbesøk.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.