Advarsel: Denne Halloween-trenden kan skade synet!

specsavers

Halloween er like rundt hjørnet, og også i år bugner kostyme- og effektbutikkene over av parykker, kostymer og falske hoggtenner.


Linser med farger og mønstre, som kan heve Halloween-kostymet enda et hakk, blir stadig mer populære. Men såkalte morolinser kan skape mer uhygge enn moro, ifølge optiker Arne Aasrud i Specsavers.

For lite opplysninger om konsekvensene
Aasrud stiller seg kritisk til at få av utsalgsstedene opplyser om at man bør rådføre seg med optiker på forhånd, og at man også kan bestille slike linser på nettet.

– Det er skummelt om barn og unge drar innom morobutikken og kjøper linser som et kostyme uten å ha vært hos optiker først. Eller de bestiller dem online og får dem hjem på døren før Halloween. Det er avgjørende å ha god hygiene og riktig teknikk for å unngå sår, infeksjoner, eller andre skader på øyet. I verste fall kan man få permanente skader som følge av feil bruk, sier optikeren, og legger til at det er svært viktig at man undersøker øynene for å sikre riktig tilpasning av linsene.

– Håndtering av kontaktlinser krever at optiker har sjekket at øyet er friskt og egnet til å bruke kontaktlinser. Ferske kontaktlinsebrukere får alltid en nøye gjennomgang av linsehåndtering hos optiker, understreker Aasrud.

Høysesong for morolinser
Daglig leder ved Festmagasinet Standard, Jan Kingell, bekrefter at høsten opp mot Halloween er den største sesongen for salg av kostymelinser. Han legger vekt på at linsene de selger i deres butikker og nettsted er underlagt samme krav og godkjenning som linser kjøpt hos optiker.

– Vi har omfattende dokumentasjon på at linsene vi fører er godkjente ved europeiske laboratorier. Mange av de som kjøper linsene bruker dessuten kontaktlinser fra før, og vi har ennå ikke hørt om noen som har hatt skader som følge av å bruke de vi selger. Men jeg kan selvsagt ikke snakke på vegne av andre butikker, sier Kingell.

Aasrud mener at dersom man er i tvil om morolinsene er fra anerkjente leverandører, er det bedre å kjøpe fargede kontaktlinser hos optiker.

– Det gir kanskje ikke samme skumle effekt, men er et mye tryggere valg. Pluss at du ved riktig stell også kan bruke dem når det ikke er Halloween, avslutter Aasrud.

5 tips for god hygiene
Aasrud anbefaler alle som bruker kontaktlinser, både til Halloween og ellers, å følge disse fem tipsene for god øyehygiene:

1. Skyll aldri kontaktlinsene i vann fra springen

2. Vask alltid hendene med såpe før du setter inn eller tar ut kontaktlinsene

3. Om du bruker månedslinser, må du være nøye på å rengjøre dem i henhold til produsentens anvisninger

4. Sov aldri med kontaktlinsene på, med mindre du bruker døgnlinser

5. Dra på årlig øyesjekk hos din lokale optiker


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.