ABB med mobil laboratorierobot for fremtidens sykehus

abb

ABB åpnet i dag sitt første globale forskningssenter for helseteknologi, på Texas Medical Center (TMC) campus, i Houston, Texas – og viste frem en rekke teknologi-konsepter, inkludert en mobil YuMi-robot. Den skal designes for å hjelpe medisinsk- og laboratoriepersonell med lab- og logistikkoppgaver i sykehus.


Den toarmede, mobile YuMi vil kunne navigere automatisk rundt mennesker samtidig som den lærer å finne forskjellige ruter fra et sted til et annet. Den har potensial til å gjennomføre et bredt spekter av repeterende og tidkrevende aktiviteter, inkludert klargjøring av medisiner, lasting og lossing av sentrifuger, pipettering og håndtering av væsker og plukking og sortering av prøverør.

Den mobile YuMi kan også brukes på sykehus for en rekke logistikkoppgaver. Den kan dele ut medisiner, transportere dem dit de trengs, bringe medisinsk utstyr til sykehuspersonalet og sengetøy direkte til pasientens soverom.

På TMC Innovation Institute vil ABB utvikle roboter som kan utføre repeterende, skjøre og hverdagslige prosesser, slik at høyt kvalifiserte helse- og laboratoriepersonell kan påta seg mer verdifulle oppgaver og dermed behandle flere pasienter. ABB-analyser viser at repeterende oppgaver kan fullføres opptil 50 prosent raskere med automatisering sammenlignet med nåværende, manuelle prosesser. I tillegg kan roboter jobbe døgnet rundt.

Les også:  Ren Utøver og Helseattest 2020

– Helsesektoren gjennomgår en betydelig endring i takt med bedre diagnoser og behandling av sykdommer, en aldrende befolkning , økende kostnader og global mangel på helsepersonell. Med vårt nye forsknings- og utviklingssenter innen helseteknologi hos TMC, tar vi sikte på å løse disse utfordringene – sammen med de beste hodene i akademia, vitenskap og medisin, sier Sami Atiya, leder for ABBs Robotics and Discrete Automation-virksomhet.

– Vår erfaring innen industriell- og samarbeidende robotisering vil gi oss et solid grunnlag for å tilpasse fleksibel automatisering i helsevesenet. Sammen med våre partnere på TMC vil vi utvikle nyskapende robotløsninger. Vi jobber for å redusere manuelle oppgaver utført av helsepersonell, forbedre nøyaktigheten i laboratoriearbeidet og forbedre pasienttilfredsheten og til slutt pasientsikkerheten.

Les også:  Wolt og Ditt Apotek: - Nå kan du få graviditetstesten hjem på døra på en halvtime

Andre teknologier som vises frem av ABB ved forskningssenteret inkluderer YuMi-roboter som kan hjelpe til med sentrifugering og prøverørshåndteringssystemer og en IRB 1200-industrirobot som kan utføre væskeoverføringer i pipetteringsapplikasjoner. Dette er vanlige laboratorieoppgaver som robotisering kan støtte ved å kombinere repeterbar operasjon med et fleksibilitetsnivå og kontinuerlig drift som kan øke effektivitet og kvalitet og samtidig minimere kostnadene.

TMC er verdens største medisinske by med forskningsressurser i verdensklasse, inkludert noen av verdens ledende selskaper og sykehus. ABBs nye, 500 kvadratmeter helsesenter skal være plassert på TMC Innovation Institute, et topp moderne knutepunkt som fremmer samarbeid for medisin og avansert teknologi og kobler oppstartsselskaper med pionerer innen akademia og ledende teknologiselskaper for å fremskynde utviklingen og prototyping av banebrytende helseteknologi.

Les også:  Boots Norge inngår samarbeid med United Nations Foundation

– Texas Medical Center, TMC Innovation, og hele TMC-nettverket av medlemsinstitusjoner er glade for å ønske ABB velkommen i dette enestående nye robotikkanlegget, sier Bill McKeon, administrerende direktør ved TMC. – Et hovedmål er å få øke hastigheten på forskningen og samtidig redusere kostnadene for å skape raskere og mer kostnadseffektive løsninger for pasienter som er i desperat behov for behandling. ABBs etablering i hjertet av Texas Medical Center, med det første slike forsknings- og utviklingssenter for nye robotløsninger i helsevesenet, vil sette en ny kurs for fremskritt innen medisin og etablere TMC som tyngdepunkt for en ny type synergipartnerskap som vil forme helsevesenets fremtid for både klinikere, forskere og pasienter.

Robotisering i helsevesenet gir betydelig mulighet for fremtidig vekst. I følge intern ABB-forskning anslås det globale markedet å bli nesten 60 000 ikke-kirurgiske helseroboter innen 2025, en firedobling fra 2018.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.